HQ CVC INDIA / by Aatira Zacharias

CVC INDIA OFFICE - BANGALORE.
The clients, an international media network were looking to establish their
headquarters in India that would address their creative and media requirements. We were
presented with a complex brief that had both functional and open-ended requirements to
house 20 employees involved in ideation and broadcasting. We re-interpreted this with
the intention of creating an open work culture that enhanced creativity while responding
to a highly technical environment which was to be future-proof. The existing column-free
space was visualised with a bold curve that became the backdrop and introduced a
duality to the scheme. Visualised with honest materials and exposed services, the space
is intended to create an atmospheric setting that would enhance the experience of those
within it as well as their work.
The notion of the modern office has undergone tremendous change in recent times.
Today offices are no longer the bleak, mundane spaces that large corporations have
propagated in the past. Today’s office is in a constant state of evolution. They adapt, they
interface with the user and they even emote.
In principle we have brought this ethos into our design intentions for the new CVC office in
Indiranagar.
THE IDEA.
The primary idea has been a study of the formal and the informal.
THE ORTHOGONAL VS THE CURVE
ORDER VS THE FREE PLAN
TRANSPARENCY VS OPACITY
By juxtaposing each of these, we have attempted to capture something ethereal, in
form, function and materiality. What results is a space that is transformative, flexible,
cultured and sensitive. We believe, we have successfully interpreted CVC’s youthful
energy and positive intent through a multi layered and multifunctional design exercise.
The threshold creates a sense of entry while filtering the public domain from the
workspace. A carefully constructed series of screens and partitions form a fluid CURVE. A
dynamic backdrop to work in, it binds the spaces together as an architectural
intervention, both functional and aesthetic. It offers privacy and transparency through a
graphic motif that is spread along its length.
The work space itself, becomes the heart of the office, flanked by the conference and
the supervisor’s office, it flows seamlessly into a series of breakout spaces. The ‘REC
ROOM’, with the library opens to a fairly large sit out facing the road. This space can
easily be converted into a stand-alone workspace to house related
facilities in case of expansion.
Beyond the curve, towards the south side are the technical and service spaces. The
sound mixing and editing works along with the film recording studio. The flipside of the
curve becomes a counter and serving area for the cafeteria, a space that can be
transformed to view slideshows, presentations and movies. It can also be used for
workshops and seminars.
The palette of materials used are grounded yet sophisticated. Exposed concrete, brick,
metal, timber and glass create an urbane working environment, while giving one enough
freedom to personalize the space with posters, art, books and objects. Exposed ducts and
light conduits reinforce the ‘at-work’ theme.
In its entirety, the new CVC office is a purpose driven space for creative
independence and dependence, ideas and ideation.
Where thoughts turn into industrial light and magic.
FACT FILE
CLIENT : CVC NETWORK INDIA PVT. LTD.
ADDRESS : 1st Floor, Hoodi Center,
12th Main, Indiranagar,
Bangalore
CARPET AREA : 3500 SQ.FT.
PROJECT COST : 75,00,000 (INR)
DURATION : 3 MONTHS( COMPLETED NOV 2013)
PROJECT TEAM
INTERIOR CONTRACTOR : 7_INCH
BUILDING SERVICES : AISUMI INDIA
NETWORKING & SECURITY : MILITIS TECHNOLOGIES
MATERIAL BOARD
A conscious effort has been made to work with low cost and low maintenance materials
that express the aesthetic ideas and design intentions of the space.
WALLS/PARTITIONS : BRICK, GLASS, CORRUGATED SHEET, PERFORATED SHEET
FLOOR : MAIN AREAS - EXPOSED CONCRETE /IPS
ANCILLIARY AREAS - DISTRESSED FINISH LAMINATED TIMBER
FLOORS
SERVICE AREAS - VITRIFIED TILES
CEILINGS : MAIN AREAS -RAW EXPOSED PLASTER FINISH WITH EXPOSED
CONDUITING AND DUCTING
ANCILLIARY AREAS - FALSE CEILING PAINTED BLACK
SERVICE AREAS - EXPOSED BISON BOARD FALSE CEILING
ACOUSTIC TREATMENT : FABRIC SANDWICH PANELS, MDF CLADDING, DOUBLE
GLAZING
FURNITURE : POLISHED MDF, HIGH GLOSS P.U FINISH, LAMINATE AND
LACQUER, DISTRESSED WOOD AND METAL